Śledzie w curry

Ten przepis sprawdzi się praktycznie na każdej domowej imprezie w karnawale. Zabieramy się zatem za śledzie w curry.

Na koniec roku, a tuż przed karnawałem postanowiłem przygotować dla was śledzie. Tym razem jednak zrezygnowałem z ciekawych smaków z zawartością oleju i sięgnąłem po jogurt i curry.

Przepis ten przypadł do gustu mojej całej rodzinie. Po śledziach nie ma śladu zawsze po każdej imprezie. Bogaty i nietypowy smak zachęca do próbowania kolejnych kąsków śledzia. Rodzynki nadają przyjemną słodką nutę potrawy.

Do przygotowania śledzi w curry będzie wam potrzebny szklany półmisek, która podkreśli piękny żółty kolor naszej potrawy. Jeśli nie macie odpowiedniej miski w domu zajrzyjcie tutaj.

Gdybyście mieli ochotę na inne śledzie to polecam wam śledzie korzenne i śledzie po kaszubsku. Z przyprawą curry możecie też zrobić pyszną potrawkę z piersi kurczaka.

Dość gadania. Zabieramy się za pracę. Będzie wam smakować.

Zobacz mój film z przygotowania śledzi



 

Składniki – Śledzie w curry

6 filetów śledziowych
220 g jogurtu naturalnego
5 łyżek majonezu
15 g przyprawy curry – tu jest bardzo dobra
1 duża cebula
2 łyżki sparzonych rodzynek
sok z połowy cytryny

Przepis – śledzie w curry

Nasz przepis zaczynamy od wymoczenia w zimnej wodzie przez 2-3 godz. filetów śledziowych. Warto pamiętać, by średnio co godzinę zmieniać wodę w śledziach, sól wtedy zostanie porządnie wypłukana. Śledzie kroimy nieduże kawałki.

Zabieramy się za cebulę. Na szczęście używamy tylko jedną, więc nie powinniście płakać. Drobno ją posiekajcie i przerzucie do półmiska, w którym będziecie przygotowywać za chwile sos. Rodzynki zalejcie gorącą wodą i moczcie przez ok. 5 min. Następnie dodajcie je do cebuli.

Do rodzynek i cebuli dodajcie jogurt, majonez, sok z cytryny i curry. Zacznijcie dokładnie całość mieszać.

Gdy sos będzie miał jednolitą formę wlejcie go odrobinę do docelowego półmiska, czyli tak żeby zakrył dno. Na sos układamy teraz wszystkie kawałki śledzie. Następnie wlewamy do śledzi resztę sosu.

Odstawcie śledzie na na 12 h do lodówki. Niech się przegryzą. Smacznego.

Koszt: 18 zł
Przygotowanie: mniej niż 30 minut

Śledzie w curry
Śledzie w curry
Śledzie w curry
Śledzie w curry
Śledzie w curry
Śledzie w curry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *