Ryba zapiekana w sosie śmietanowym

Nie znam nikogo, kto był przeszedł obojętnie obok sytego dania z rybą w roli głównej. Zobaczcie jak powstaje ryba zapiekana w sosie śmietanowym.

Postanowiłem wrócić do mojego ulubionego naczynia w kuchni, czyli kokilek. To wspaniałe naczynie, w którym przygotujecie odpowiednią ilość dania dla jednej osoby. Piękna sprawa. Gdybyście nie mieli takich naczyń w domu kupcie je koniecznie, ułatwiają podawanie dań – zobaczcie je tutaj. 

Dlaczego mówię o kokilkach? Bo właśnie w nich powstanie tytułowa ryba zapiekana w sosie śmietanowym. Szykujcie się na sporą dawkę przyjemności z jedzenia ryby. Przepis sprawdzi się nie tylko na imprezę, ale także na uroczysty obiad.

Zawsze zalecam kupowanie filetów, które nie mają zbyt wiele ości – to mintaj bądź miruna. Może być też dorsz, ale jego trzeba oczyścić z ości używając szczypca. Ja ostatecznie zdecydowałem do ryba zapiekana w sosie śmietanowym na mintaja.

Jeszcze jedna uwaga. W moim przepisie użyłem mąki kukurydzianej. Dlaczego? Ze względów estetycznych. Usmażona ryba w tej mące ma bardziej apetyczny kolor. Polecam wszystkim nie tylko do ryby. Potrawa nie zmienia smaku.

Gdybyście mieli ochotę na inne dania z ryby mogę wam polecić na pewno rybę po grecku, albo też możecie przygotować śledzie w curry.

Dość gadania. Zabieramy się za pracę. Będzie wam smakować.

Zobacz mój film z przygotowania ryby


Składniki – Ryba zapiekana w sosie śmietanowym

  • 500 g ryby (filet z mintaja, miruny, dorsza)
  • 250 ml śmietany 30 proc.
  • 200 g sera tartego
  • 100 g mąki kukurydzianej (może być zwykła)
  • pęczek kopru
  • sól i pieprz

Przepis – Ryba zapiekana w sosie śmietanowym

Rybę (filety) płuczemy pod wodą i osuszamy. Następnie obficie ją solimy i pieprzymy. Rybę kroimy i obtaczamy w mące. Poszczególne fragmenty smażymy po ok. 5 minut z każdej strony. Usmażone wkładamy do kokilek.

Teraz farsz. Łączymy śmietanę z ok. 180 g tartego sera. Dodajemy jeszcze drobno posiekany koperek. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli jest za gęsta możecie dodać jeszcze trochę śmietany.

Farsz rozkładamy na rybę do kokilek. Całość posypujemy jeszcze resztą sera i całość wrzucamy do piekarnika. Rybę zapiekamy maksymalnie 10 minut w temp. 200 st. C.

Gotowe. Można jeść.

Koszt: 29 zł (z mintaja)
Przygotowanie: 30 minut

Ryba zapiekana w sosie śmietanowym
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym


Rybka lubi pływać- czyli dania z ryb:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *