Pierś z kurczaka w parmezanie

Uważam, że cytrusy wspaniale łączą się z drobiem, a gdy do nich dodamy parmezan potrawa nie ma sobie równych. Taka jest właśnie pierś z kurczaka w parmezanie.

Uwielbiam potrawy, które można przygotować w kilka minut, po czym wstawić je do piekarnika, który całą resztę już zrobi za nas. Taka właśnie jest pierś z kurczaka w parmezanie. Mniej niż 10 minut przygotowania, potem 40 minut pieczenia i już potrawa ląduje na naszym talerzu.

Przygotowanie potrawy nie wymaga od nas dużych umiejętności, a także różnorodnego sprzętu AGD w kuchni. Jednym słowem: prościzna. Przyda Ci się  ceramiczna misa do pieczenia – taka jak tutaj – albo po prostu nieduża blacha do pieczenia. Jeśli takiej nie macie możecie ją zamówić przez internet tutaj.

Pierś z kurczaka w parmezanie to przepis także z cytrusami. Limonka świetnie wnika w mięso drobiowe, nadaje wspaniałe, czasem niepowtarzalne walory smakowe.

Na pewno wam się spodoba. Dość gadania. Zabieramy się za pracę.

Możesz także spróbować moich dwóch innych przepisów z piersią kurczaka – pierwszy to pierś z kurczaka w sezamie. Drugi przepis to pierś z kurczaka w pesto. Wypróbujcie je koniecznie.

Zobacz mój film z przygotowania piersi z kurczaka


Składniki – Pierś z kurczaka w parmezanie

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g tartego parmezanu – polecam ten produkt
  • 100 g bułki tartej
  • 1 limonka
  • pęczek pietruszki
  • do 100 g masła
  • dwa ząbki czosnku
  • pieprz i sól

Przepis – Pierś z kurczaka w parmezanie

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oddzielamy od nich polędwiczki (jeśli są). Polędwiczki też też przygotowujemy razem z piersią.

Masło rozpuszczamy – możemy to zrobić podgrzewając go na kuchence, bądź w mikrofali. Do rozpuszczonego masła dodajemy sok z całej limonki i przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Całość dokładnie musimy wymieszać. To jest nasza marynata.

Teraz zabieramy się za panierkę. Bułkę tartą łączymy z tartym parmezanem. Do nich dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. Obficie solimy i pieprzymy. Całość mieszamy.

Piersi z kurczak moczymy chwilę w marynacie, a następnie przekładamy do panierki i obtaczamy nią nasze mięso.

Piersi z kurczaka pieczemy 40 minut, będą soczyste w 180 st. C. Jeśli chcemy bardziej chrupiącą skorupkę z parmezanu polecam wam przełączyć piekarnik w na ostatnie 10 minut na termoobieg i podkręcić temperaturę do 200 st.

Gotowe. Można jeść. Pierś można podawać z warzywami na parze, czy też frytkami. Kto co woli.

Koszt: 19 zł (dla dwóch osób)
Przygotowanie: 50 minut

Pierś z kurczaka w parmezanie
Pierś z kurczaka w parmezanie
Pierś z kurczaka w parmezanie
Pierś z kurczaka w parmezanie
Pierś z kurczaka w parmezanie
Pierś z kurczaka w parmezanie
Pierś z kurczaka w parmezanie
Pierś z kurczaka w parmezanie

Dodaj swój

  1. Iza napisał(a):

    Jedna uwaga – w przepis wkradło się mleko zamiadt masła. 🙂

    1. KuchennyViral napisał(a):

      O ja! Dzięki Iza za zwrócenia uwagi na błąd w przepisie, już poprawione 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *