Przepis na azjatycką pierś z kurczaka w sezamie

Delikatne mięso z piersi z kurczaka jest zdrowym, lekkim i niskokalorycznym źródłem dobrze przyswajalnego białka. To wyjątkowo uniwersalny produkt, na bazie którego można przygotować chrupiące kotlety, lekkie sałatki, pożywne potrawki i aromatyczne zupy. Występuje w niemal każdej kuchni, a szczególną rolę odgrywa w kuchniach azjatyckich, gdzie jest częstym dodatkiem do wielu potraw. Przedstawiamy szybki przepis na pierś z kurczaka w sezamie!

Przepis na pierś z kurczaka w sezamie

Składniki na 4 porcje:

– 2 duże piersi z kurczaka
– 1 szklanka ziaren sezamu
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– 3 łyżki oleju rzepakowego

1. Piersi z kurczaka umyj, osusz i oczyść z błonek. Przetnij wzdłuż tak, by z każdej piersi powstały dwa płaskie kotlety. Delikatnie rozbij mięso młotkiem i dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem.

2. Mięso zamocz w rozbełtanym jajku, a następnie dokładnie zapanieruj w sezamie.

3. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym przez około 3-4 minuty z każdej strony.

Kotlety z piersi z kurczaka w sezamie możesz podawać z sałatkami (np. z sałatą z pomidorami koktajlowymi, ogórkiem i serem feta) i surówkami oraz z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub frytek.

Czy kotlety z piersi kurczaka w sezamie są zdrowe?

Mięso z piersi kurczaka jest chude, niskokaloryczne i lekkostrawne. 100g mięsa zawiera zaledwie około 100kcal. To doskonałe źródło białka, które doceniają osoby pozostające na diecie niskokalorycznej i odchudzającej, a także sportowcy i miłośnicy aktywności fizycznej. Jest bogate w wiele pierwiastków i witamin. W mięsie z piersi z kurczaka zawarta jest duża ilość żelaza, które odgrywa ogromną rolę w procesie tworzenia czerwonych krwinek. To także świetne źródło magnezu, potasu i cynku. W mięsie znajdują się również witaminy z grupy B, które wpływają na kondycję układu nerwowego i pracę mózgu, a także na liczne procesy metaboliczne, nieustannie zachodzące w ludzkim organizmie.

Sezam zawiera dużą ilość błonnika, który świetnie wpływa na stan układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i pomaga w zachowaniu odpowiedniego stanu flory bakteryjnej. Jednak sezam polecany jest przede wszystkim osobom, które cierpią na różne dolegliwości ze strony układu krwionośnego. Drobne, niepozorne ziarenka zawierają dużą ilość kwasu oleinowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także zapobiega występowaniu groźnych chorób, takich jak udary, zawały serca i miażdżyca. Sezam to także świetne źródło magnezu oraz witamin z grupy B, witaminy A oraz E.