Zapiekane jajka po włosku

Mam dla was świetny pomysł na śniadanie. W 25 minut przygotować możecie zapiekane jajka po włosku. Ważnym elementem potrawy jest prosty sos marinara, czyli sos pomidorowy.

Śniadanie nie powinno być zwyczajne. Dwie kanapki, jajko na twardo i ewentualnie ciepła parówka. To zdecydowanie niefajne śniadanie. Już nawet kubańscy robotnicy na Florydzie jedli lepsze danie – kanapkę kubańską. Nie bójmy się eksperymentować, szczególnie gdy jest weekend, który spędzamy w domu.

Przepis jest dla tych, którym znudziła się szakszuka – jajka z pomidorami na patelni. Przygotowanie moje włoskiego cudu też nie zajmie wam więcej czasu, ale będzie wam na pewno potrzebny piekarnik. Oczywiście przydadzą się też tak często przeze mnie używane kokilki. Tutaj je dostaniecie jakby ktoś nie miał ich w domu.

Zatem zabieramy się za kulinarną podróż do włoch. Na pewno wam zasmakuje.

Możecie także spróbować moich dwóch innych przepisów na śniadanie – pierwszy to suflet z jajka. Drugi przepis to poranne bananowe pancakes.

Zobacz mój film z przygotowania jajek



 

Składniki – Zapiekane jajka po włosku

400 g krojonych pomidorów z puszki
4 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
do 50 g parmezanu
łyżeczka suszonego oregano i bazylii
pieprz i sól
szczypta cukru
olej albo olej kokosowy w sprayu – tu macie ten produkt 

Przepis – Zapiekane jajka po włosku

Nasz przepis zaczynamy od przygotowania sosu marinara, czyli sosu pomidorowego. Jest on o tyle fajny, że można go przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Użyć go można wtedy w każdej chwili.

Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na patelni i dodajemy do niej po chwili wyciśnięty czosnek. Jeśli nie macie wyciskarki do czosnku możecie go drobno posiekać. Gdy całość się zarumieni wlewamy na patelnię pomidory. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy jeszcze pieprz i sól, łyżeczkę suszonego oregano i bazylii, a także cukier. To jest właśnie sos marinara.

Całość redukujemy na ogniu a następnie rozkładamy w kokilkach. Na środku kokilek robimy z sosu małe zagłębienie. W zagłębienie wbijamy jajko. Całość solimy i pieprzymy, a także posypujemy naszym serem

Jajka zapiekamy w 230 st. Celsjusza przez 10 minut. No i gotowe. Smacznego.

Koszt: 11 zł (cztery porcje)
Przygotowanie: 25 minut

Zapiekane jajka po włosku
Zapiekane jajka po włosku
Zapiekane jajka po włosku
Zapiekane jajka po włosku
Zapiekane jajka po włosku
Zapiekane jajka po włosku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *