Serowe oponki ??

Przed nami tłusty czwartek, a więc luzujemy nieco pasek przy spodniach. Biorę się za serowe oponki.

Czy wiecie skąd się w ogóle wziął dzień pn. tłusty czwartek? Choć święto jest związane z kalendarzem chrześcijańskiego święta Wielkanocy to zwyczaj jedzenia tłustych potraw sięga starożytności. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.

Staropolskie przysłowie mówi: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.” Ja jednak pączków smażyć nie będę, a za to pokażę wam jak przygotować serowe oponki, które są również pyszne.

Do przygotowania oponek przyda wam się rondel z powłoką. Tu znajdziecie takie naczynie. Przyda się wam stolnica, szklanka i plastikowa nakrętka od butelki.

Zatem zabieramy się za kulinarną robotę z okazji tłustego czwartku. Na pewno serowe oponki wam zasmakują.

Możecie także spróbować moich dwóch innych przepisów deserowych – truskawki zapiekane w kokilkach, a także drożdżowe racuchy.

Zobacz mój film z przygotowania oponek


Składniki – Serowe oponki

  • 500 g twarogu mielonego
  • 2 jajka
  • 450 g mąki
  • 100 g margaryny
  • cukier waniliowy
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru zwykłego
  • 0,5 l oleju
  • łyżka octu

Przepis – Serowe oponki

Mąkę wysypujemy na stolnice. Dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy margarynę. Całość najpierw siekamy. Robimy coś na wzór kruszonki.

Gdy mamy już rozdrobnioną margarynę w naszym cieście dodajemy dwa jajka i twaróg. Dodajemy też ocet, by nasze oponki nie naciągnęły olejem. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto wam się klei należy podsypać je mąką.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 – 1 cm. Wykrawamy szklanką oponki, a potem jeszcze kapslem należy zrobić po środku dziurkę.

Podgrzewamy olej i smażymy nasze oponki na złoty kolor. oprószyć cukrem pudrem i można jeść. Smacznego.

Koszt: 13 zł
Przygotowanie: 45 minut

Serowe oponki
Serowe oponki
Serowe oponki
Serowe oponki
Serowe oponki
Serowe oponki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *