Zapiekanki domowe z kiełbasą

Tym razem danie bez wielkiego zadęcia, dobre na wszystko, szybkie w przygotowaniu. Zobaczcie jak powstają zapiekanki domowe z kiełbasą.

Zapiekanki na bagietkach pochodzą z lat 70 ubiegłego wieku. Co ciekawe to w 100 proc. polskie danie fast-foodowe. Pierwotnie zapiekanka serwowana była z farszem cebulowo-pieczarkowym okraszonej serem. To z uwagi na ograniczoną dostępność produktów mięsnych. Dzisiaj w składnikach nie ma praktycznie ograniczeń.

Wtrące tylko, że ja zawsze będę miło wspominał zapiekanki z Gdyni przy ul. Świętojańskiej. W latach 90 był to obowiązkowy punkt do odwiedwiedzenia będąc we wspomnianym mieście.

Zapiekanka świetnie sprawdzi się na obiad szczególnie, gdy przy obiadowym stole zasiadają dzieci. Nie zapomnijcie wtedy o dodaniu jakiegoś fajnego sosu do zapiekanki – może być to keczup, ale też możecie wypróbować mój przepis na sos tysiąca wysp, albo dip jalapeno.

Zatem zabieramy się za kulinarną podróż do czasów PRL-u. Na pewno wam zasmakuje.

Możecie także spróbować moich dwóch innych przepisów – podwójnego sznycelburgera, albo kanapki z zapiekanym boczkiem.

Zobacz mój film z przygotowania zapiekanek


 

Składniki – Zapiekanki domowe z kiełbasą

  • 3 bagietki po ok. 30 cm
  • 6 kiełbasek śląskich
  • 300 g sera cheddar
  • 2 średnie cebule
  • ogórki lub papryka konserwowa
  • 100 g masła
  • pieprz, sól, oregano

Przepis – Zapiekanki domowe z kiełbasą

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Celsjusza wraz z włączonym termoobiegiem. Rozgrzewamy patelnię. Tarkujemy nasz ser na małych oczkach.

Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy najpierw kiełbasę. Gdy zacznie się ona rumienić dodajemy do niej cebulkę. Smażymy ją do momentu aż również lekko się zarumieni. Całość jeszcze solimy i pieprzymy.

Bierzemy się za bagietkę. Rozkrajamy ją na połowę wzdłuż. Wybieramy wnętrze bagietki. Jeśli bagietka jest wąska, możecie ją trochę rozwałkować.

Cebulkę z kiełbasą rozkładamy na naszych bagietkach. Dodatkowo układamy na nich pokrojone w paski nasze konserwowe ogórki bądź paprykę. Całość posypujemy serem.

Zapiekanki wkładamy do pieca na 10 minut. Podajemy z keczupem lub innymi sosami.

Koszt: 12 zł (8 zapiekanek)
Przygotowanie: 30 minut

Zapiekanki domowe z kiełbasą
Zapiekanki domowe z kiełbasą
Zapiekanki domowe z kiełbasą
Zapiekanki domowe z kiełbasą
Zapiekanki domowe z kiełbasą
Zapiekanki domowe z kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *