Kanapka drwala na ostro ?

Rzadko odwiedzam bary Mc Donald’s, ale jeśli już tam jestem szukam czegoś inspirującego na bloga. Zainteresowała mnie kanapka drwala na ostro, postanowiłem ją odtworzyć w domu.

Na burgery to się chodzi na miasto. Czyżby? Spróbuje was przekonać, że wcale tak nie musi być. Świetne burgery możecie przygotować sobie w zaciszu domowym, choć oczywiście wymagają one od was trochę więcej wolnego czasu. W zamian za to kontrolujecie z jakich produktów powstaje burger.

Kilka dni temu odwiedziłem bar Mc Donald’s. Postanowiłem sięgnąć po najdroższą kanapkę w propozycjach fast food-owego giganta. W ofercie była kanapka drwala na ostro – z papryczkami jalapeno. Zapowiadało się ostro jedzenie, ale niestety ostrość została ograniczona do właśnie wspomnianych papryczek. Sos w kanapce to majonez ze śmietaną – nie daje żadnych ciekawych doznań kulinarnych. Polecam wam mój dip jalapeno.

Postanowiłem więc odtworzyć z drobnymi poprawkami kanapkę z baru Mc Donald’s. Bierzemy się do dzieła.

Możecie też spróbować inny przepis na kanapkę – kanapkę kubańską i podwójny sznycelburger.

Zobacz mój film z przygotowania kanapki drwala


Składniki – Kanapka drwala na ostro

  • 2 duże bułki dowolne
  • 3 plastry boczku wędzonego
  • ser cheddar
  • 250 g mielonej wołowiny (karczek)
  • sos worchestershire – tutaj możecie go kupić
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki cebulki prażonej
  • 1 ser liliput lub havarti
  • 2 jajka, mąka, bułka tarta
  • papryczki jalapeno – tutaj są do zdobycia
  • sos – polecam mój dip jalapeno
  • szklanka posiekanej sałaty lodowej
  • pieprz i sól

Przepis – Kanapka drwala na ostro

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Celsjusza wraz z termoobiegiem. Rozgrzewamy patelnię, na którą wrzucamy pokrojony w kostkę jeden plaster boczku. Smażymy go aż się zarumieni. Boczek układamy na wierzchu bułki, a na niego tarkowany cheddar. Bułkę wkładamy na ok. 10 minut do piekarnika.

Zabieramy się za wołowinę. Dodajemy do niej sól i pieprz, musztardę, a także dwie łyżki sosu worchestershire i prażoną cebulkę. Dolewamy też ok. 100 ml wody, by mięso emulgowało. Całość dokładnie mieszamy i formujemy na dwa burgery.

Teraz pora na ser. Obtaczamy go w mące, jajku i bułce tartej. Ponownie obtaczamy go w jajku i bułce tartej. Robimy tak samo jeszcze raz – wkładamy go do jajka i do bułki. Chodzi o to, by ser się nie rozpłynął.

Wyjmujemy z piekarnika i dzielimy je. Bułki przekrojone wrzucamy na patelnię właśnie przekrojoną stroną, muszą lekko zbrązowieć, by sos nie wsiąkł nam do bułki.

Następnie na patelni wrzucamy dwa pozostałe plastry boczku. Smażymy je i odkładamy na ręcznik papierowy. Przecieramy patelnię, na którą wrzucamy burgery – smażymy je po ok. 4-5 minut z każdej strony.

Patelnię czyścimy po burgerach i zalewamy ją olejem tak by nasz ser w panierce był w połowie w nim zanurzony. Smażymy go do uzyskania brązowej skorupki. Ser wrzucamy na ręcznik papierowy.

Teraz formujemy kanapkę. Rozkładamy na dolną część bułki sałatę, ser w panierce, boczek, burgera, jalapeno, dip jalapeno, sałatę i na koniec wierzchnia część bułki. Całoś przekuwamy patykiem. Gotowe.

Koszt: 36 zł (2 burgery)
Przygotowanie: 60 minut

Kanapka drwala na ostro
Kanapka drwala na ostro
Kanapka drwala na ostro
Kanapka drwala na ostro
Kanapka drwala na ostro
Kanapka drwala na ostro
Kanapka drwala na ostro
Kanapka drwala na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *