Fasolka po bretońsku

Królowa dań z fasoli może być tylko jedna. Fasolka po bretońsku z sosem worcestershire na pewno przypadnie każdemu do gustu.

Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Przyszła więc pora na jego przygotowanie także w mojej kuchni. Jednak postanowiłem nieco wzbogacić ten sprawdzony przepis wyjątkowym sosem – sosem, który możecie spotkać w wielu poprzednich moich przepisach. O czym mowa? O sosie worcestershire.

Nadmienię tylko, że fasolka po bretońsku to danie, które sprawdza się na obiad jak i na kolację. Owszem… Brytyjczycy fasolę po bretońsku jedzą nawet na śniadanie, ale w mojej ocenie nie jest to fajny zwyczaj. Mam nadzieję, że mieszkańcy wysp nie będą mieli mi tego za złe.

Przygotowanie fasolki po bretońsku wymaga od nas zarezerwowania minimum 1,5 godziny w kuchni. Nie wymaga ona jednak od nas dużych umiejętności. Zatem z moim przepisem praca w kuchni pójdzie wam sprawnie.

Do przygotowania fasolki po bretońsku będzie wam potrzebny spory garnek – najlepiej taki 10-litrowy. Gdybyście nie mieli takiego polecam wam zajrzeć tutaj.

Możecie spróbować inne moje podobne przepisy – strogonow z wołowiny a także wołowinę po mongolsku.

Zobacz mój film z przygotowania fasolki


Składniki – Fasolka po bretońsku

  • 400-500 g suchej fasoli – tu jest odpowiednia fasola
  • 300 g boczku
  • 300 g kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 ziela angielskie
  • 6 liści laurowych
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki cząbru
  • sos worcestershire – tutaj możecie sprawdzić ten sos
  • pieprz i sól

Przepis – Fasolka po bretońsku

W naszym przepisie zaczynamy od fasoli. Suchą fasolę wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) na minimum 12 godzin do namoczenia. Fasolka będzie nabierać wody, więc jeśli za mało wlejecie w ciągu 12 godzin będzie trzeba jej dolać.

Następnie, czyli po wspomnianych 12 godzinach, odcedzamy fasolę i wlewamy świeżej wody tak by przykryła fasolę 5 cm warstwą. Dodajemy do niej 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, cząber, majeranek i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około godzinę i bądź 1,5 godziny do uzyskania miękkości fasoli.

Boczek wędzony kroimy w kostkę. Od boczku należy odkroić także skórę. Smażymy go na patelni do zarumienienia. Na tłuszczu z boczku dokładnie obsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbas, w trakcie smażenia nalezy dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.

Boczek i kiełbasę z cebulką należy następnie przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia. Należy dodać następnie przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Dodajemy czosnek wyciśnięty. Doprawiamy ewentualnie jeszcze majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wtedy gotujemy całość przez około 15-20 minut.

Koszt: 25 zł
Przygotowanie: ok. 90 minut (bez moczenia fasoli)

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *