Domowy kebab z piersi kurczaka

Czas na efektowną potrawę – domowy kebab z piersi kurczaka. Jej przygotowanie na pewno wzbudzi zainteresowanie waszych domowników, czy też odwiedzających znajomych.

Kebab to potrawa, która potrafi zaspokoić nawet największy głód. Wywodzi się ona z kuchni arabskiej i kojarzy się przede wszystkim z obracającym się mięsem na opiekaczu.

Moja potrawa taka jednak nie jest. W domowych warunkach odtworzenie oryginalnego kebabu, który zjeść możemy na ulicy naszych miast, jest praktycznie niemożliwe. Nikogo przecież nie stać na potężny opiekacz do mięsa. Owszem można spróbować kupić mały opiekacz do kebabu – taki jak tutaj. Gdyby ktoś to zrobił, proszę dać znać w komentarzu.

Lepiej skorzystac z mojego przepisu, czyli przygotowania kebaba w piekarniku. Wymaga on nieco większych od nas umiejętności w kuchni i radzenia sobie z grawitacją. Dlaczego? O tym poniżej w przepisie.

Domowy kebab z piersi kurczaka przypadnie do gustu dzieciom, ale także dorosłym na imprezie. Musicie go wypróbować w swojej kuchni.

Do przygotowania potrawy przydadzą się wam patyczki na szaszłyki do grilla, by ustabilizować nasz kebab w piekarniku.

Możecie spróbować inne moje przepisy – zobaczcie kanapkę nowojorską a’la reuben a także kanapkę z zapiekanym boczkiem.

Zobacz mój film z przygotowania kebabu


 

Składniki – Domowy kebab z piersi kurczaka

  • 3-4 piersi z kurczaka
  • 500 g jogurtu
  • pół dużej cebuli
  • natka pietruszki
  • łyżka kminu rzymskiego – polecam ten produkt
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka papryki chilli
  • pieprz i sól

Do durum kebab:

  • 4 placki tortilla
  • papryka
  • pomidor
  • sałata
  • sos czosnkowy
  • folia aluminiowa

Przepis – Domowy kebab z piersi kurczaka

Przepis zaczynamy od przygotowania marynaty. Do jogurtu dodajemy posiekaną pietruszkę, łyżkę kminu rzymskiego, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę papryki chilli, a na koniec pieprz i sól. Marynata powinna być pikantna.

Zabieramy się za mięso. Pierś kroimy wzdłuż tak jak na kotlety. Starajmy się by nie był kawałki nie miały więcej niż pół centymetra wysokości. Możemy też pierś rozbić tłuczkiem, ale to wtedy gdy mamy problemy z krojeniem.

Kawałki kurczaka dodajemy do marynaty i odstawiamy naszą mieszaninę do lodówki.

Rozgrzewamy nasz piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Bierzemy naszą cebule i przekłuwamy ją patykiem. Całość stabilizujemy na blaszczce lub patelni. Teraz wyciągamy z lodówki nasze mięso i nabijamy na patyk. Całość wstawiamy do piekarnika na około 1 h lub 1 h 20 minut.

Uwaga! W trakcie pieczenia nasza „wieża” z piersi kurczaka może się przechylać. Wtedy przerwijcie pieczenie i wystabilizujcie ją kolejnymi patykami. Wstawcie nasz kebab z powrotem do piekarnika. Nie zniechęcajcie się, ja na przykład średnio wbijam pięć patyków.

Po wyjęciu z piekarnika kebab kroimy podobnie jak sprzedawcy w barach – z góry na dół.

Mięso rozkładamy na podgrzanej na patelni tortilli, dodajemy do kurczaka paprykę, pomidora i sałatę. Całość polewamy sosem czosnkowym lub innym. Zawijamy tortillę w folię. Gotowe.

Smacznego.

Koszt: 39 zł (10 zł za tortillę)
Przygotowanie: ok. 90 minut bez marynowania

Dodaj swój

  1. Anka napisał(a):

    Kebab jest pyszny. Ja piekę go na dolnej półce, zaś patyczek stabilizuję wkładając go pomiędzy druciki kratki do pieczenia (jest na wyposażeniu wszystkich piekarników) , którą umieszczam wyżej. Dzięki temu konstrukcja się nie przewraca 🙂

    1. KuchennyViral napisał(a):

      Super dzięki za podpowiedź, niestety ja takiego cuda nie mam w piekarniku. Ale z podpowiedzi powinni skorzystać Ci co mają taki dodatek w swoim sprzęcie.

  2. USzwagra napisał(a):

    hmm, pięknie wygląda ten kurczak. Świetny pomysł na zdrowy fast food. ; )

    1. KuchennyViral napisał(a):

      Dziękuję bardzo i pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *