Zapiekanka makaronowa z wołowiną

Czy lubicie ostrzejsze niż zwykle zapiekanki przygotowywane w szkle żaroodpornym? To może być propozycja dla was – zobaczcie jak powstaje zapiekanka makaronowa z wołowiną.

Zapiekanki makaronowe. Kto zrobił ją pierwszą? Podobno pierwsze zapiekanki makaronowe pojawiły się XIX wieku, kiedy to zamiast makaronu wykorzystywano gotowany ryż z dodatkiem pomidorów. Potem już jakoś poszło, czyli pojawiła się grecka musaka, a także lasagne. Kto jadł ten wie, że obie potrawy świetnie smakują.

Ja jednak nie sięgam do tradycyjnych receptur. Postanowiłem wam pokazać, co u mnie trafia na stół przy okazji imprez, czy też obiadów. Czasem na moim stole ląduje zapiekanka makaronowa z wołowiną. Danie z natury ma pikantną nutę. Pieczenie języka wywołują dwa składniki – sos sriracha, a także konserwowe papryczki jalapeno.

Jeśli dostaniecie świeże papryczki jalapeno, niech was nie korci dodawanie ich do tej potrawy. Będzie ona tak ostra, że bez popijania mlekiem między kolejnymi kęsami się nie obejdzie.

Do przygotowania naszej potrawy przyda wam się szkło żaroodporne, o takie jak tutaj. Możecie też je zastąpić modną w ostatnim czasie ceramiczną misą. Tutaj ten drugi produkt jest do obejrzenia.

Dobrze, bierzemy się za pracę w kuchni.

Możecie też zajrzeć do innych moich przepisów. Polecam wam domową zapiekankę z kiełbasą, czy też fasolkę po bretońsku z sosem worcestershire.

Zobacz mój film z przygotowania zapiekanki


Składniki – Zapiekanka makaronowa z wołowiną

  • 400 g wołowiny mielonej
  • 300 g makaronu świderki
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 250 g tartego sera cheddar
  • pół papryki zielone i czerwonej
  • średnia cebula
  • papryka jalapeno konserwowa – tutaj możecie zobaczyć
  • łyżka masła klarowanego (oliwa)
  • 2 łyżki sosu sriracha (ewentualnie papryka chili) – tutaj do kupienia
  • 4 łyżki sosu worcestershire – tutaj do nabycia
  • cukier, sól i pieprz

Przepis – Zapiekanka makaronowa z wołowiną

Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Fajnie gdy uda się się wam, by niedogotowany, czyli al dente. Odstawiamy go do ostudzenia.

Masło wrzucamy na patelnię. Gdy się rozgrzeje wrzucamy na patelnię mieloną wołowinę. Całość solimy i pieprzymy, a także dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i cztery łyżki sosu worcestershire. Tak smażymy do momentu aż zniknie czerwony kolor mięsa na patelni.

Wtedy dodajemy przecier pomidorowy, a także 2 łyżki sosu sriracha (ewentualnie sproszkowanej papryki chili). Całość smażymy aż zacznie się równomiernie gotować na patelni. Trzymajmy tak naszą wołowinę około minutę.

Do szkła żaroodpornego wkładamy ugotowany makaron i wykładamy na niego nasze papryczki – czerwoną, zieloną i jalapeno – pocięte dowolnie. Całość zalewamy naszym pomidorowym farszem z wołowiną. Na całość sypiemy tarkowany ser cheddar.

Całość pieczemy 30 minut. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe.

Koszt: 24 zł (porcja dla czterech osób)
Przygotowanie: ok. 50 minut bez marynowania

 

Zapiekanka makaronowa z wołowiną
Zapiekanka makaronowa z wołowiną
Zapiekanka makaronowa z wołowiną
Zapiekanka makaronowa z wołowiną
Zapiekanka makaronowa z wołowiną
Zapiekanka makaronowa z wołowiną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *