Sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą

Odkrywanie nowych smaków sałatek to dla mnie ciekawe zajęcie. Ostatnio udało mi się stworzyć ciekawe połączenie. Zobaczcie jak powstaje sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą.

Pisze to już chyba któryś raz kolei: „nie ma imprezy bez dobrej sałatki”. To nieodzowny element każdej formalnej bądź nieformalnej uroczystości w naszych domach. Uwielbiam poszukiwanie nowych smaków, mieszanie produktów i sprawdzanie co z tego wychodzi. Przyznaję, czasem są klęski, ale nie warto się poddawać.

Postanowiłem podzielić się z wami przepisem na ciekawą sałatkę makaronową z dodatkiem boczku i rukoli. Całość łączy majonez i sos sriracha.

W moim domu tego rodzaju sałatka znika z lodówki na drugi dzień. Świetnie nadaje się też jako przekąska do pracy. Niektórzy mogą ją wypróbować do potraw z grilla. Przygotowanie sałatki według mojego przepisu nie zajmie wam wiele czasu. Ponadto nie są wymagane duże umiejętności w kuchni.

Nie zapomnijcie naszą sałatkę włożyć do ładnego naczynia, ja zawsze polecam przezroczyste miski, o taką jak tutaj.

Dobrze, bierzemy się za pracę, czas zaskoczyć swoich najbliższych nowym przepisem.

Możecie też zajrzeć do innych moich przepisów. Polecam wam sałatkę pizza z tortellini, czy też sałatkę ananasowa salsa z tacos.

Zobacz mój film z przygotowania sałatki



 

Składniki – Sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą

Przepis – Sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą

Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Fajnie gdy uda się się wam, by nie był lekko niedogotowany, czyli aldente. Odstawiamy go do ostudzenia.

Boczek wykładamy na aluminiową tackę i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Całość powinna się ładnie zrumienić. Po wyjęciu boczek kroimy na kostkę.

Do naszej miski wrzucamy makaron a zanim, rukolę. Rukola może być poszatkowana lub dodana w całość. Do makaronu dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i cebule. Na koniec dodajemy nasz pokrojony boczek.

Do miski ze składnikami dodajemy majonez i sos srirachę. Sosu najlepiej dwie łyżeczki. Każda dodatkowa łyżka wzmaga ostrość sałatki. Dodajemy pieprz i sól. Dokładnie mieszamy całość i gotowe.

Koszt: 18 zł (porcja dla sześciu osób)
Przygotowanie: ok. 40 minut

Sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą
Sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą
Sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą
Sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą
Sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą
Sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *