Najciekawsze przepisy na Wielkanoc – śniadanie

Przed nami święta i sporo przygotowań w kuchni. Postanowiłem zebrać w jednym miejscu najciekawsze propozycje na świąteczną niedzielę – zobaczcie przepisy na Wielkanoc.

Moje propozycje postanowiłem podzielić na dwie części. Dlaczego? Bo właśnie tego dnia najważniejsze są śniadanie i obiad. Dzisiaj pokazuję wam poranny posiłek. Z tydzień zobaczycie co zrobić właśnie na obiad. Każdy przepis staram się scharakteryzować po jednym akapicie i dołączam do niego film i zdjęcie.

Śniadanie – przepisy na Wielkanoc

1. Suflet z jajka – na ciepło

To danie dla tych, którzy chcą odmienić nieco swoje świąteczne śniadanie. Jajka przygotowujemy w kokilkach, w trakcie pieczenia podziwiamy jej jak rosną. Przygotowanie całości nie powinno zająć dłużej niż 20 minut. A do tego z wnętrza sufletu wylewa się piękne i smaczne żółtko.

Zobacz tutaj szczegółowy przepis.


Suflet z jajka
Suflet z jajka

2. Jajka zapiekane po włosku – na ciepło

To coś dla osób, które uwielbiają shakshukę, ale nie chcą by dania z bliskiego wschodu zaburzyły wielkanocnego stołu. Jajka zapiekane po włosku to połączenie zapiekanego sosu marinara z pomidorów z jajkiem w piekarniku. Całość podawana jest w kokilkach. Sos marinara możecie przygotować dzień wcześniej.

Zobacz tutaj szczegółowy przepis.


Jajka zapiekane po włosku
Jajka zapiekane po włosku

3. Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – na zimno

Jest Wielkanoc więc obowiązkowo muszą być jajka na stole o poranku. Z pewnością większość z was zrobi jajka faszerowane lub gotowane z majonezem. Nie zapominajcie, że z jajek robi się także świetne pasty. W tym przypadku jest to pasta z suszonymi pomidorami. Bardzo szybka w przygotowaniu.

Zobacz tutaj szczegółowy przepis.


Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

 

4. Twarożek z fetą i rozmarynem – na zimno

Teraz coś dla tych, którzy będą mieli dość już jajek rano podczas Wielkanocy. Warto połączyć ze sobą twarożek z fetą i dodać do nich odrobinę limonki i rozmarynu. To sprawdzony przepis nie tylko na świąteczne śniadanie. Połączenie wszystkich składników zajmuje mniej niż 30 minut. Całość podajemy na grzankach.

Zobacz szczegółowy przepis. 


Twarożek z fetą i rozmarynem
Twarożek z fetą i rozmarynem

 

5. Sałatka z awokado – na zimno

Na koniec polecam wszystkim pachnącą cudownie sałatkę z awokado. To bardzo delikatna sałatka z dodatkiem majonezu i śmietany, z tym że śmietanę możemy też zastąpić jogurtem greckim, bądź zwykłym naturalnym.

Zobacz szczegółowy przepis.


Sałatka z awokado
Sałatka z awokado

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *