Sos tatarski do jajek

Czas na króla wśród sosów – pokaże wam jak zrobić sos tatarski do jajek. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie 10 minut.

W XIX wieku kiedy nie był jeszcze powszechnie znany majonez, sos tatarski przygotowywano z musztardy i oliwy. Czasem dodawano do niego żółtka. Dzisiaj nie będę odtwarzał pradawnych potraw, a zrobię współczesny sos z bogactwem dodatków. Propozycja jest zbliżona do sosu tatarskiego rodem z Wiednia, bowiem zawiera kapary. Brzmi dobrze. Zatem zabieramy się za króla wśród sosów.

Sos tatarski sprawdza się nie tylko do jajek. Ja używam go do kanapek z wędliną, jako dodatek do mięs, a nawet wykorzystuje go do grilla. To uniwersalny sos, który głównie kojarzony jest ze świętami wielkanocnymi.

Przygotowanie sosu tatarskiego jest bardzo proste. Nie wymaga on wielu umiejętności w kuchni. Na jego wykonanie nie potrzeba wiele czasu. Warto się zaopatrzyć także w słoiki z zamykanym wiekiem na klamrę – zobaczcie je tutaj. To idealny sposób na przechowywanie sosu tatarskiego.

Dobrze, bierzemy się za pracę, czas zaskoczyć swoich najbliższych nowym przepisem na sos tatarski do jajek.

Możecie też zajrzeć do innych moich przepisów na sosy. Polecam wam sos tysiąca wysp, a także możecie wypróbować cydrowy sos do sałatek.

Zobacz mój film z przygotowania sałatki



 

Składniki – Sos tatarski do jajek

  • 50 g kaparów – tutaj możecie je dostać
  • 50 g ogórków korniszony
  • 50 g pieczarek w occie
  • 3 łyżki majonezu
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 łyżka śmietany bądź jogurtu
  • natka pietruszki
  • pieprz i sól

Przepis – Sos tatarski do jajek

Zabieramy się do pracy. Pieczarki i ogórki konserwowe należy pokroić na drobną kostkę. Podobnie należy zrobić z cebulą czerwoną. kapary, korniszony i pieczarki, a także cebulę łączymy w misce.

Do wspomnianej miski dodajemy majonez i łyżkę śmietany bądź jogurtu naturalnego. Po co śmietana? Nasz sos stanie się aksamitnie biały, będzie miał przyjemnie lejącą konsystencję.

Całość mieszamy i dodajemy jeszcze posiekanej pietruszki – kilka gałązek – nie cały pęczek. Na koniec całość solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczka.

To wszystko, życzę smacznego.

Koszt: 13 zł (porcja na 12 jajek)
Przygotowanie: ok. 10 minut

Sos tatarski do jajek
Sos tatarski do jajek
Sos tatarski do jajek
Sos tatarski do jajek
Sos tatarski do jajek
Sos tatarski do jajek
Sos tatarski do jajek
Sos tatarski do jajek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *