Domowy sos barbecue

Przed nami majówka, więc dzielę się z wami wiedzą o tym jak przyrządzać domowy sos barbecue, czy tam sos BBQ. To świetny dodatek dań z rusztu. Usiądźcie wygodnie i czytajcie.

Sos barbecue trafił do Polski ze Stanów Zjednoczonych. To kwintesencja kuchni amerykańskiej, a dokładnie dań z rożna. U nas w Polsce sos barbecue służy jako dodatek, ale w kuchni amerykańskiej nakazuje się także duszenie mięsa razem z sosem.

Każdy region Stanów Zjednoczonych charakteryzuje się swoim własnym stylem, dlatego też skład sosu barbecue różni się w zależności od szerokości geograficznej, pod którą powstał. Jedne sosy powstają na bazie sosu winegret, a inne na bazie musztardy. U mnie bazą będzie jednak popularny w domach keczup.

Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Produkty stanowiące składniki domowego sosu barbecue znajdziecie w lokalnych sklepach. Kłopot możecie mieć ze znalezieniem melasy, ale zawsze możecie ją zamówić z internetu – tutaj.

Do przechowywania sosu barbecue przyda się wam słoik z klamrą. Dostać taki możecie w lokalnym sklepie, albo tutaj.  Nie zapomnijcie też o rondlu z nieprzywierającą powłoką, w którym będziemy gotować nasz sos.

Możecie też zajrzeć do innych moich przepisów na grilla. Polecam wam sos tysiąca wysp, a także możecie wypróbować sosu chilli do grilla. Warto też pomyśleć o przygotowaniu sałatki z kalafiora do grilla.

Zobacz mój film z przygotowania sosu barbecue BBQ


Składniki – Domowy sos barbecue BBQ

  • 1 szklanka keczupu
  • 1/3 szklanki cydru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • pół łyżeczki granulowanej cebuli
  • łyżeczka musztardy dijon
  • ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki melasy
  • 1/4 szklanki miodu
  • sól do smaku

Przepis – Domowy sos barbecue

Nasz przepis zaczynamy od połączenia wszystkich składników w jednym rondlu. Warto się wyposażyć w jakąś szpatułkę, którą z łatwością będziemy mieszać w naszym rondlu.

Po tym gdy dokładnie wymieszamy nasze składniki rondal ustawiamy na ogniu. Musimy doprowadzić nasz przyszły sos do wrzenia. Cały czas mieszamy nasz sos.

Po zagotowaniu sos powinien nam lekko pyrkać. Całość trzymamy na ogniu 20 minut cały czas mieszamy.

No i tak, jest już gotowy domowy sos barbecue, który przelewamy do słoika. Chowamy go do lodówki i wyciągamy już na grillu.

Koszt: 17 zł
Przygotowanie: ok. 30 minut

Domowy sos barbecue
Domowy sos barbecue
Domowy sos barbecue
Domowy sos barbecue
Domowy sos barbecue
Domowy sos barbecue

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *