Pierś z kurczaka w sosie barbecue

Ten przepis to wersja popularnych pieczonych udek z kurczaka z piersi kurczaka. Chodzi o pyszne danie którym jest pierś z kurczaka w sosie barbecue. Kurczak wychodzi delikatny i soczysty i absolutnie uduszony w gęstym i karmelizowanym sosie bbq.
To niesamowicie prosty przepis, po który możesz sięgnąć w pracowite wieczory, w dni powszednie i mieć pewność, że będzie hitem na Twoim stole!
A jeśli zrobisz własny sos barbecue (to proste!), możesz pominąć rafinowane cukry i zamienić to w zdrowy przepis.

Składniki
– 4 piersi z kurczaka, rozdrobnione
– ½ łyżeczki: sól morska i pieprz
– 1 szklanka sosu bbq, kupnego lub domowej roboty

Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
Piersi z kurczaka włóż do formy do pieczenia i posyp solą i pieprzem. Polej sosem BBQ, a następnie lekko potrząśnij naczyniem, aby kurczak był dobrze pokryty.
Pierś z kurczaka w sosie barbecue piecz przez 15 minut. Podlej wierzch sosem BBQ w naczyniu do pieczenia, a następnie włóż go do piekarnika i kontynuuj pieczenie kurczaka przez kolejne 15 minut lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna będzie odpowiednia.

Jakiego sosu BBQ powinienem użyć?

Uwielbiamy robić własny sos BBQ, dzięki czemu możemy kontrolować cukier i inne składniki. Jeśli masz ulubiony sos BBQ ze sklepu – użyj go!

Czy mogę zrobić ten przepis z udkami z kurczaka?

Uda z kurczaka gotują się inaczej niż piersi z kurczaka. Jeśli chcesz użyć ud, zalecamy skorzystanie z naszego przepisu na pieczonego kurczaka BBQ.

Dlaczego sos jest rzadki?

Niektóre piersi z kurczaka są wstrzykiwane z wodą, aby wyglądały na większe. Ta woda jest uwalniana podczas gotowania, co może rozwadniać sos. Jeśli tak się stanie, wlej sos do małego rondelka i gotuj szybko na dużym ogniu przez kilka minut, aby zgęstniał.

Jak sprawdzić, czy kurczak jest ugotowany?

Gdy pierś z kurczaka jest gotowa do spożycia, mięso będzie całkowicie białe w środku. Najlepszym sposobem sprawdzenia kurczaka jest użycie termometru do mięsa. Znajomość dokładnej temperatury pomaga upewnić się, że nie rozgotujesz kurczaka, co jest niezbędne, jeśli chcesz, aby pozostał soczysty.

Chociaż możesz pominąć krok rozbijania piersi z kurczaka, dzięki temu kurczak gotuje się bardziej równomiernie. Aby odpowiednio rozbić piersi z kurczaka, umieść je pojedynczo między papierem do pieczenia. Połóż szmatkę na wierzchu, a następnie użyj gumowego młotka lub wałka, aby delikatnie rozbić je, aż uzyskają równą grubość i będą nieco ciensze. Uważaj jednak aby nierozbić kurczaka za bardzo i aby nie był zbyt cienki.