Crumble z rabarbaru i truskawek

Czerwiec to idealny miesi膮c na po艂膮czenie rabarbaru z truskawkami. Zobaczcie zatem jak przygotowa膰 pyszne crumble z rabarbaru i truskawek.

Nasze ogr贸dki obrodzi艂y w ostatnich dniach w rabarbar, ale i te偶 truskawki. 呕al nie skorzysta膰 z tego dobrodziejstwa. Naje艣膰 si臋 ich, a偶 uszy nam si臋 b臋d膮 trz臋s艂y. Polecam wam tym razem zrobi膰 crumble z rabarbaru i truskawek. Owocow膮 bomb臋 na ciep艂o.

Przygotowanie crumble z rabarbaru i truskawek nie zajmie wam zbyt wiele czasu. Jego wst臋pne przygotowanie zajmuje 10 minut. Reszta nale偶y ju偶 do piekarnika, kt贸ry 艂膮czy smaki naszego ogrodu w pyszny deser.

Crumble to potrawa pochodzenia brytyjskiego. W j臋zyku polski crumble znaczy „kruszonka”, ale taka nazwa si臋 nie przyj臋艂a – kruszonka to dzisiaj wy艂膮cznie posypka na desery. Crumble sta艂a si臋 popularna w Wielkiej Brytanii podczas II wojny 艣wiatowej, bowiem by艂a to alternatywa do ciast ze wzgl臋du na niedobory sk艂adnik贸w cukierniczych w wyniku racjonowania. Do艣膰 o historii.

Nasze crumble z rabarbaru i truskawek mo偶ecie przyrz膮dza膰 w kokilkach (takich jak tutaj), albo w szkle 偶aroodpornym o pojemno艣ci 1-1,2 l – tutaj s膮 do dostania.

Bierzemy si臋 zatem do pracy.

Z truskawek mo偶ecie te偶 wyczarowa膰 pyszn膮 sa艂atk臋 ze szpinakiem i truskawkami. Spr贸bujcie te偶 przygotowa膰 m贸j likier rabarbarowy.

Zobacz m贸j film z przygotowania crumble z rabarbaru i truskawek


Sk艂adniki – Crumble z rabarbaru i truskawek

Crumble:

  • 3 czubate 艂y偶ki m膮ki kukurydzianej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 艂y偶ki br膮zowego cukru
  • 4 艂odygi rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 2 艂y偶ki olejku waniliowego

Chrupi膮ca kruszonka:

  • 100 g p艂atk贸w owsianych
  • 100 g cukru br膮zowego
  • 100 g rozpuszczonego mas艂a
  • 40 g dowolnej m膮ki
  • 1 艂y偶eczka cynamonu
  • szczypta soli

Przepis – Crumble z rabarbaru i truskawek

Usuwamy szypu艂ki z truskawek i dok艂adnie je myjemy. Rabarbar myjemy i kroimy go w oko艂o centymetrowe kawa艂ki. Truskawki przekrawamy na 膰wiartki. Ca艂o艣膰 wrzucamy do miski posypujemy, cukrem pudrem, br膮zowym cukrem, a tak偶e m膮k膮 kukurydzian膮. Ca艂o艣膰 dok艂adnie mieszamy i odstawiamy na oko艂o 10 minut. Niech rabarbar pu艣ci troch臋 soku.

Uruchamiamy piekarnik – ustawiamy go na 180 st.

Zabieramy si臋 teraz za kruszonk臋. Do miski wsypujemy kolejno p艂atki owsiane, m膮k臋, cukier br膮zowy, cynamon i zalewamy to rozpuszczonym mas艂em. Mo偶emy doda膰 soli. Ja robi臋 bez. Ca艂o艣膰 zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Nasz膮 owocow膮 baz臋 przek艂adamy do kokilek b膮d藕 szk艂a i rozk艂adamy na nie nasza kruszonk臋 z p艂atk贸w owsianych. Ca艂o艣膰 wk艂adamy do piekarnika na ok. 45 minut.

To wszystko. Smacznego.

Koszt: 22 z艂 (porcja dla 6 os贸b)
Przygotowanie: ok. 55 minut

Crumble z rabarbaru i truskawek
Crumble z rabarbaru i truskawek
Crumble z rabarbaru i truskawek
Crumble z rabarbaru i truskawek
Crumble z rabarbaru i truskawek
Crumble z rabarbaru i truskawek

Jeden komentarz Dodaj sw贸j

  1. niecodziennikpary napisa艂(a):

    Crumble bardzo lubimy. Pyszny i prosty do wykonania deser, dla lubi膮cych owoce i s艂odko艣ci w sam raz. 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *