Crumble z rabarbaru i truskawek

Czerwiec to idealny miesiąc na połączenie rabarbaru z truskawkami. Zobaczcie zatem jak przygotować pyszne crumble z rabarbaru i truskawek.

Nasze ogródki obrodziły w ostatnich dniach w rabarbar, ale i też truskawki. Żal nie skorzystać z tego dobrodziejstwa. Najeść się ich, aż uszy nam się będą trzęsły. Polecam wam tym razem zrobić crumble z rabarbaru i truskawek. Owocową bombę na ciepło.

Przygotowanie crumble z rabarbaru i truskawek nie zajmie wam zbyt wiele czasu. Jego wstępne przygotowanie zajmuje 10 minut. Reszta należy już do piekarnika, który łączy smaki naszego ogrodu w pyszny deser.

Crumble to potrawa pochodzenia brytyjskiego. W języku polski crumble znaczy „kruszonka”, ale taka nazwa się nie przyjęła – kruszonka to dzisiaj wyłącznie posypka na desery. Crumble stała się popularna w Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej, bowiem była to alternatywa do ciast ze względu na niedobory składników cukierniczych w wyniku racjonowania. Dość o historii.

Nasze crumble z rabarbaru i truskawek możecie przyrządzać w kokilkach (takich jak tutaj), albo w szkle żaroodpornym o pojemności 1-1,2 l – tutaj są do dostania.

Bierzemy się zatem do pracy.

Z truskawek możecie też wyczarować pyszną sałatkę ze szpinakiem i truskawkami. Spróbujcie też przygotować mój likier rabarbarowy.

Zobacz mój film z przygotowania crumble z rabarbaru i truskawek


Składniki – Crumble z rabarbaru i truskawek

Crumble:

  • 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki olejku waniliowego

Chrupiąca kruszonka:

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g cukru brązowego
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 40 g dowolnej mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Przepis – Crumble z rabarbaru i truskawek

Usuwamy szypułki z truskawek i dokładnie je myjemy. Rabarbar myjemy i kroimy go w około centymetrowe kawałki. Truskawki przekrawamy na ćwiartki. Całość wrzucamy do miski posypujemy, cukrem pudrem, brązowym cukrem, a także mąką kukurydzianą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Niech rabarbar puści trochę soku.

Uruchamiamy piekarnik – ustawiamy go na 180 st.

Zabieramy się teraz za kruszonkę. Do miski wsypujemy kolejno płatki owsiane, mąkę, cukier brązowy, cynamon i zalewamy to rozpuszczonym masłem. Możemy dodać soli. Ja robię bez. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Naszą owocową bazę przekładamy do kokilek bądź szkła i rozkładamy na nie nasza kruszonkę z płatków owsianych. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut.

To wszystko. Smacznego.

Koszt: 22 zł (porcja dla 6 osób)
Przygotowanie: ok. 55 minut

Crumble z rabarbaru i truskawek
Crumble z rabarbaru i truskawek
Crumble z rabarbaru i truskawek
Crumble z rabarbaru i truskawek
Crumble z rabarbaru i truskawek
Crumble z rabarbaru i truskawek

Jeden komentarz Dodaj swój

  1. niecodziennikpary napisał(a):

    Crumble bardzo lubimy. Pyszny i prosty do wykonania deser, dla lubiących owoce i słodkości w sam raz. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *