Halloumi burger – cypryjska kanapka

Przed końcem wakacji, tak dla podtrzymania letniej atmosfery polecam wam halloumi burger, czyli kanapkę z grillowanym serem cypryjskim.

Prawdziwy ser halloumi powstaje tylko na Cyprze. Dla mieszkańców tej wyspy stanowi on główny element kuchni. Jest to też najbardziej znany produkt eksportowy Cypru. Mniej więcej ser halloumi dla Cypryjczyków jest tym samym co dla Greków feta.

Konsystencją przypomina on nieco nasz oscypek, ale w smaku jest bardzo delikatny, nie jest tak intensywnie jak właśnie oscypek doprawiony solą.

Ser halloumi od pewnego czasu dostępny jest w naszych dyskontach. Jego cena za porcję wielkości kostki masła wynosi od 6 do 10 zł. Nie jest więc tani. Warto jednak po niego sięgnąć, jak nie na grilla to na pewno przyrządzając halloumi burger.

Do przyrządzenia dania przyda wam się grill, ale polecam wam kupić do swojej kuchni patelnię grillową z powłoką zapewniającą nieprzywieranie potraw. Tutaj możecie ją nabyć.

Rezerwujcie nieco ponad 30 minut w kuchni i bierzemy się do pracy.

Polecam wam także mój przepis na kanapkę filadelfijską. Ponadto możecie też przygotować sobie kanapkę drwala, którą spotkacie w barze McDonald.

Zobacz mój film z przygotowania halloumi burgera


Składniki – halloumi burger

2 bułki do hamburgerów
łyżka masła
150 g sera halloumi
sos tysiąca wysp – tutaj jest przepis
pomidor
świeży szpinak
sól i pieprz

Tu możesz dostać wszystkie niezbędne przyprawy do moich przepisów.

Przepis – Halloumi burger

Bułki kroimy na pół, jak na kanapki. Na naszej patelni grillowej rozpuszczamy masło i na patelnię układamy bułki przekrojoną stroną. Smażymy je przez chwilę aż się zarumienią.

Następnie kroimy ser halloumi w ok. 0,5 lub 1 cm plastry i przekładamy je na patelnię. Smażymy plastry ok. 2-3 minuty z każdej strony – aż się zarumienią ładnie zarumienią.

Na koniec pozostaje nam stworzenie burgera. Na dolną część bułki układamy świeży szpinak, a następnie grillowany ser halloumi. Następnie kładziemy plaster lub dwa przyprawionego pomidora i całość polewamy sosem tysiąca wysp. Na koniec kładziemy jeszcze raz szpinak i górną część bułki.

Gotowe, można jeść. Smacznego.

Halloumi burgera możecie też podawać z dodatkiem karmelizowanej cebulki, czy papryką.

Koszt: 14 zł
Przygotowanie: ok. 30 minut

Halloumi burger - burger cypryjski
Halloumi burger – burger cypryjski
Halloumi burger - burger cypryjski
Halloumi burger – burger cypryjski
Halloumi burger - burger cypryjski
Halloumi burger – burger cypryjski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *