Pieczony kalafior w parmezanie

Czy macie już dość kalafiora polewanego zasmażką z bułką tartą do obiadu? Jeśli tak, to musicie spróbować w swoich domach alternatywy – czas na pieczony kalafior w parmezanie.

Nie będę się tutaj rozpisywał o wartościach odżywczych kalafiora. Już to kiedyś raz zrobiłem przygotowując przepis na sałatkę z kalafiora do grilla. Jeśli ktoś ma ochotę może tam zajrzeć.

Niemniej kalafior to wspaniałe warzywo, można je zjeść po ugotowaniu w wodzie, po gotowaniu na parze, a nawet smażeniu. Teraz wam jednak pokaże jak przygotować go po prostu piekąc w piekarniku.

Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością urozmaici domowe obiady. Samo dopracowanie kalafiora tak, by można go włożyć do piekarnika, nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Resztę robi za was już sam piekarnik, a konkretnie wysoka temperatura.

Rezerwujcie nieco ponad 60 minut w kuchni i bierzemy się do pracy.

Polecam wam także mój przepis na zupę kalafiorową. Ponadto możecie też przygotować sobie pulpety gotowane na parze. Zasmakują wam.

Zobacz mój film z przygotowania pieczonego kalafiora


Składniki – Pieczony kalafior w parmezanie

  • średni kalafior
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cytryny
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki soli

Tu możesz dostać wszystkie niezbędne przyprawy do przepisu.

Przepis – Pieczony kalafior w parmezanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Celsjusza.

Kalafior dokładnie myjemy i obieramy z liści. Następnie wycinamy maksymalnie głęboko jego łodygę. Całość wstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja wykorzystuję do pieczenia uniwersalnych patelni, o takich jak tutaj.

Robimy teraz marynatę. Do oleju dodajemy 2 ząbki rozgniecionego czosnku, dwie łyżki cytryny, ostrą i słodką paprykę, a także sól. Całość dokładnie mieszamy i rozprowadzamy po naszym kalafiorze.

Na koniec kalafior posypujemy tartym parmezanem. Tak przygotowane warzywo władamy na 50 minut do piekarnika. Na zewnątrz powstanie chrupiąca i aromatyczna skórka. Natomiast w środku będziemy mieli miękki miąższ.

Gotowe, można jeść. Smacznego.

Koszt: 8 zł
Przygotowanie: ok. 60 minut

Pieczony kalafior w parmezanie
Pieczony kalafior w parmezanie
Pieczony kalafior w parmezanie
Pieczony kalafior w parmezanie
Pieczony kalafior w parmezanie
Pieczony kalafior w parmezanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *