Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym

Czas na bestseller wśród przepisów na listopad. Pyszna polędwica wieprzowa w sosie grzybowym może stać się waszym koronnym daniem podczas rodzinnych obiadów.

Polędwica wieprzowa to najdelikatniejsze mięso. Jej przygotowanie wymaga od nas staranności podczas gotowania. Zbyt długa obróbka termiczna może sprawić, że polędwica będzie bardzo twarda, a zbyt krótkie przygotowywanie spowoduje, że nasze mięso będzie surowe.

Jeśli polędwicę pieczemy to robimy to przede wszystkim w temperaturze 200 stopni Celsjusza i w czasie 30 minut. Właśnie takie wartości obróbki termicznej powinniśmy przyjmować. Strach przed wspomnianymi wymogami wobec polędwicy nie powinien was zniechęcać, potraktujcie przepis jako wyzwanie w kuchni.

Zaproponowana przeze mnie potrawa z pewnością sprawdzi się jako główne danie w czasie domowego obiadu. Polędwice wieprzową w sosie grzybowym możecie podać także na kolację, gdy zaprosicie gości.

Polecam wam także mój przepis na śledzie po kaszubsku. Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach schab z jabłkami. Obie potrawy wam zasmakują.

Zobacz mój film z przygotowania polędwicy


Składniki – Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym

Sos grzybowy

  • ćwiartka kostki masła
  • łyżka mąki
  • 250 ml bulionu – tu jest przepis
  • 10 g suszonych grzybów (borowików, maślaków)

Polędwica

Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj.

Przepis – Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym

Sos grzybowy

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu grzybowego. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na ok. 5 minut.
  2. W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość po zagotowaniu powinno mieć jednolitą masę.
  3. Do naszego sosu dodajemy bulion i odsączone od wody grzyby. Całość niech gotuje się na lekkim gazie – grzyby niech oddają aromat do sosu.

Polędwica

  1. Nasze polędwice myjemy dokładnie i usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu.
  2. Następnie dokładnie wcieramy w polędwice pieprz i sól. Przekładamy je do miski.
  3. Z kolei w niewielkim naczyniu łączymy ocet balsamiczny, sos worchestershire i rozgnieciony w prasce czosnek. Całość mieszamy i dodajemy do polędwic.
  4. Polędwice odstawiamy na godzinę, by się w aromatycznym sosie zamarynowały.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Celsjusza.
  6. Polędwice pieczemy dokładnie 30 minut – a nie więcej ani mniej czasu.
  7. Po wyjęciu z piekarnika dajmy naszej polędwicy trochę odpocząć – niech stygnie 10 minut w blaszce.
  8. Po upieczeniu polędwice kroimy na kawałki i wkładamy do szkła żaroodpornego. Mięso zalewamy naszym sosem grzybowym. To wszystko, potrawa ląduje na stół.

Polędwicę wieprzową w sosie grzybowym możecie podawać z kluskami śląskimi, gotowanymi ziemniakami, czy nawet kaszą.

Koszt: 35 zł
Przygotowanie: 50 minut

Wspaniały aromat grzybów w domu
Wspaniały aromat grzybów w domu
Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym
Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym
Ważnym składnikiem potrawy jest sos worchestershire
Ważnym składnikiem potrawy jest sos worchestershire
Przygotowanie zajmuje 50 minut
Do przygotowania polędwicy trzeba mieć średnie umiejętności w kuchni
Do przygotowania polędwicy trzeba mieć średnie umiejętności w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *