Śledzie po duńsku

Pomyśl o tym, by zaskoczyć swoich bliskich i podać im śledzie w nowej odsłonie. Śledzie po duńsku mogą hitem w waszych domach.

Ochota na śledzie wśród mieszkańców naszego pięknego kraju nad Wisłą narasta od listopada i osiąga apogeum w czasie Bożego Narodzenia. Stąd w tym roku przepis na śledzie prezentujemy już tak wcześnie – w listopadzie.

Śledzie po duńsku to przepis, który jest nieco podobny do śledzi w śmietanie podawanych w polskich domach na przykład z ziemniakami. Łączymy w obu tych przepisach jabłko z cebulą. Jednak większe bogactwo smaków jest po stronie tych śledzi po duńsku. Musicie to wypróbować.

Przepis nie jest dobrze znany w kraju nad Wisłą, więc możecie zaskoczyć swoich najbliższych. Skoro na ten przepis już trafiliście, bądźcie pierwszymi osobami w gronie bliskich, które podadzą właśnie śledzie po duńsku.

Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy z tej wspaniałej bałtyckiej rybki: śledzie po kaszubsku, śledzie w curry, śledzie pod pierzyną, czy też śledzie korzenne. Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach rybę po grecku. Wszystkie potrawy wam zasmakują.

Zobacz mój film z przygotowania śledzi po duńsku.


Składniki – śledzie po duńsku

  • 4-6 płatów śledziowych marynowanych
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • pół kwaśnego jabłka
  • czerwona cebula
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz

Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj.

Przepis – śledzie po duńsku

  1. Jeśli nasze śledzie kupiliśmy w słoiku odsączamy od nich marynatę. Następnie oddzielamy skórę. Od dobrze zamarynowanych śledzi powinna ona bardzo łatwo odchodzić.
  2. Płaty kroimy na ok. 1,5-centymetrowe kawałki. Wrzucamy do miseczki.
  3. Jabłko i cebulę kroimy na drobną kostkę i dodajemy do śledzi.
  4. Dorzucamy śmietanę, musztardę i majonez.
  5. Na koniec siekamy koperek i również dodajemy do miski ze śledziami.
  6. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, a także pieprzem.

Gotowe!

Koszt: 22 zł
Przygotowanie: w mniej niż 30 minut

Śledzie po duńsku możemy podać w musztardówkach
Śledzie po duńsku możemy podać w musztardówkach
To bogactwo smaków
Warto śledzie po duńsku zostawić na jeden dzień by się przegryzły
Warto śledzie po duńsku zostawić na jeden dzień by się przegryzły
30 minut to naprawdę tylko chwila, by cieszyć się ze śledzi
Wypróbujcie przepis w swoich domach
Wypróbujcie przepis w swoich domach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *