Chrzanowa pasta z wędzonej makreli

To może być przystawkowy hit w wielu domach w czasie nadchodzących świąt. Chrzanowa pasta z wędzonej makreli to również idealna propozycja na zdrową wieczorną przekąskę.

Makrela jest sklasyfikowana jako tłusta ryba, której potrzebujemy, by naszą krew utrzymać w doskonałym stanie. Tego rodzaju ryba rozrzedza i oczyszcza krew, co oznacza, że ​​mamy lepszy jej przepływ, a zatem obniża ciśnienie, co prowadzi do poprawy zdrowia serca.

Makrele są bogate w kwasy Omega 3 i Omega 6 przez co są korzystne dla zdrowia mózgu, wzmacniają nasze procesy poznawcze i behawioralne wraz z pamięcią – w rzeczywistości te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe stosuje się w celu zapobiegania demencji i depresji.

Dosyć jednak wymądrzania się. Produkty do tego przepisu są dostępne praktycznie w każdym lokalnym sklepie, stąd nie powinniście mieć problemu z przygotowaniem chrzanowej pasty z wędzonej makreli. Przepis nada się nie tylko jako poczęstunek w trakcie świąt, ale też jako przystawka w trakcie imprez. Możecie pastę podawać z krakersami.

Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy z rybą w roli głównej: śledzie po duńsku, śledzie po kaszubsku, śledzie w curry, śledzie pod pierzyną, czy też śledzie korzenne. Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach rybę zapiekaną w sosie śmietanowym lub rybę po grecku. Wszystkie potrawy wam zasmakują.

Zobacz mój film z przygotowania pasty


Składniki – Chrzanowa pasta z wędzonej makreli

  • 1 lub 2 wędzone makrele
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • 3 łyżki twarożku śmietankowego/bieluch
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj.

Przepis – Chrzanowa pasta z wędzonej makreli

  1. Nasz przepis zaczynamy od zdjęcia skóry z naszych wędzonych makreli. Powinna ona bez problemów odejść od mięsa ryby.
  2. Oddzielamy mięso od szkieletu na przykład widelcem i wybieramy większe ości kuchennymi cęgami. Ja wszystko robię jednak rękoma wygodniej i szybciej.
  3. Mięso makreli nieco rozdrabniamy i wrzucamy do miski.
  4. Następnie drobno kroimy koperek i dodajemy go do miski z makrelą.
  5. Kolejnym krokiem jest dodanie chrzanu i naszego twarożku.
  6. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Jeśli chrzan nie jest za mocny, wtedy możemy dołożyć jeszcze jedną łyżeczkę tego dodatku.

Gotowe! Pastę możemy podawać na chlebie, bądź też do krakersów. W restauracjach może być podana jako czekadełko.

Koszt: 13 zł
Przygotowanie: w mniej niż 30 minut

Pasta zamknięta w słoiku powinna wytrzymać 4-5 dni
Pasta zamknięta w słoiku powinna wytrzymać 4-5 dni
Przepis przygotujecie ze składników dostępnych w lokalnym sklepie
Przepis przygotujecie ze składników dostępnych w lokalnym sklepie
Ja osobiście pastę lubię smarować na chleb
Ja osobiście pastę lubię smarować na chleb
To pyszny przepis, który przygotujesz w mniej niż 30 minut
To pyszny przepis, który przygotujesz w mniej niż 30 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *