Niemiecka sałatka śledziowa

Sezon na sałatki ze śledziem wchodzi w fazę pełni. Powód? Intensywnie myślimy nad przepisami na m.in. stół wigilijny. Zobaczcie zatem jak powstaje niemiecka sałatka śledziowa.

Po sukcesie jaki odniósł przepis na śledzie po duńsku, przyszła pora na śledzie z sąsiedniego kraju – położonego na zachód od rzeki Odry. Niemiecka sałatka śledziowa to bogata w smaki propozycja na przystawkę. Sprawdzi się także jako potrawa wigilijna.

Jak na niemiecką sałatkę przystało posiada ona całkiem sporo składników.

Przygotowanie wspomnianej przystawki wymaga od nas nieco więcej czasu poświęconego na zorganizowaniu sobie składników. Nie chodzi tu jednak o bieganie po sklepach. Szczególnie sporo czasu zajmie nam pieczenie buraków. Nie zniechęcajcie się jednak, bowiem poświęcone kilkadziesiąt minut zapewni wam ciekawe smaki w sałatce.

Na moim blogu znajdziecie też również inne przepisy z tej wspaniałej rybki: śledzie po kaszubsku, śledzie w curry, śledzie pod pierzyną, czy też śledzie korzenne. Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach chrzanową pastę z wędzonej makreli. Wszystkie potrawy wam na pewno zasmakują.

Zobacz mój film z przygotowania sałatki


Składniki – Niemiecka sałatka śledziowa

  • 5-6 – marynowanych płatów śledziowych
  • 3 łyżki kaparów – tu dostaniesz kapary 
  • 2 średnie pieczone buraki
  • jajko ugotowane na twardo
  • 3 łyżki śmietany
  • ogórek korniszon
  • jabłko kwaśne
  • cebula czerwona
  • sól i pieprz

Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj.

Przepis – Niemiecka sałatka śledziowa

Pieczenie buraka

  1. Piekarnik ustawiamy na 180 st Celsjusza.
  2. Buraki obieramy ze skórki, myjemy i wkładamy do folii aluminiowej.
  3. Następnie wkładamy warzywa do pieca na 60-80 minut.
  4. Po wyjęciu buraków czekamy aż ostygną.

Przygotowanie sałatki

  1. Jabłko i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski.
  2. Dodajemy do miski kapary i pokrojony w kostkę ogórek.
  3. W kostkę kroimy jajko i buraki. Dodajemy je do naszego naczynia.
  4. Na drobne kawałki kroimy śledzie marynowane. Dodajemy je również do miski.
  5. Na koniec całość zalewamy śmietaną i dokładnie mieszamy.
  6. Dodajemy pieprz i sól, następnie dokładnie całość jeszcze raz mieszamy.

Sałatkę najlepiej przygotować w dniu podania. Jednak trzymana w lodówce sałatka spokojnie przetrwa tam do trzech dni.

Koszt: 24 zł
Przygotowanie: w mniej niż 30 minut (bez pieczenia buraków)

Propozycja przystawki sprawdzi się podczas zimowych uroczystości
To bogactwo smaków
To bogactwo smaków
Konserwowe dodatki potęgują przyjemność z jedzenia
Konserwowe dodatki potęgują przyjemność z jedzenia
Niemiecką sałatkę chrzanową możecie podawać na przykład w musztardówkach
Niemiecką sałatkę śledziową możecie podawać na przykład w musztardówkach
Niemiecka sałatka chrzanowa
Niemiecka sałatka śledziowa

Jeden komentarz Dodaj swój

  1. Avrea napisał(a):

    smaczności

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *