Karkówka w kapuście kiszonej

Zastanawiacie się co przygotować na obiad? Karkówka w kapuście kiszonej to idealna propozycja. Do przygotowania przepisu nie potrzeba wielu produktów, a efekt smakowy jest murowany.

W okresie zimowym na stół trafiają nieco tłuściejsze dania – z dodatkiem m.in. kapusty kiszonej, czy grzybów. Nic dziwnego, to kulinarna spuścizna po naszych babciach i ciociach. Chodzi głównie o to, by w chłodnych miesiącach zapewnić sobie wysokoenergetyczną strawę na wypadek chłodnych dni.

Zaletą wspomnianego przepisu jest jego bardzo jego proste przygotowanie. Nie potrzebujemy wymyślnych przypraw w domu. A kapusta i karkówka jest prawie w każdym osiedlowym sklepie. Tymczasem smak gotowej potrawy zostanie na długo zapamiętany.

Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy na dania mięsne, które z powodzeniem możecie przygotować w okresie zimowym. To jest na pewno polędwica w sosie grzybowym, czy schab z jabłkami. Wszystkie potrawy wam na pewno zasmakują.

Zabieramy się do pracy.

Zobacz mój film z przygotowania karkówki


Składniki – Karkówka w kapuście kiszonej

  • 700 g karkówki
  • 700 g kapusty kiszonej
  • 300 g boczku wędzonego
  • cebula
  • majeranek
  • papryka
  • sól i pieprz
  • olej

Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj.

Przepis – Karkówka w kapuście kiszonej

  1. Przepis zaczynamy od krojenia w kostkę boczku wędzonego.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wspomniany boczek. Gdy się on zarumieni dodajemy do niego pokrojoną w piórka bądź kostkę cebulę.
  3. Na koniec dodajemy nieco rozdrobnioną kapustę kiszoną.
  4. Całość przesmażamy ok. 5-10 minut, aż kapusta złapie ciemniejszy kolor.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza.
  6. Zabieramy się za karkówkę. Kroimy ją na ok. 1 cm plastry i rozbijamy młotkiem.
  7. Rozbita karkówkę posypujemy z obu stron majerankiem, papryką, pieprzem i solą.
  8. Smażymy naszą karkówkę na patelni aż zacznie się lekko rumienić.
  9. Usmażoną wcześniej kapustę rozkładamy w szkle żaroodpornym. Tworzymy ok. centymetrową zwartą warstwę. Następnie kładziemy usmażoną karkówkę i na nią znów kapustę kiszoną.
  10. Całość pieczemy pod przykryciem 50 minut.

Możemy użyć większej ilości kapusty i częściej przekładać nią karkówkę.

Koszt: 28 zł
Przygotowanie: 70 minut

Przepis na pewno przypadnie do gustu najbliższym w rodzinie
Przepis na pewno przypadnie do gustu najbliższym w rodzinie
Zaletą przepisu jest mała liczba składników
Zaletą przepisu jest mała liczba składników
Karkówka w kapuście kiszonej
Karkówka w kapuście kiszonej
Karkówka w kapuście kiszonej
Karkówka w kapuście kiszonej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *