Śledziowa salsa

Nadszedł wyczekiwany karnawał. To okazja by spróbować dań nowoczesnych i bogatych w egzotyczne smaki. Taka właśnie jest śledziowa salsa. Musicie ten przepis przygotować w swojej kuchni.

Karnawał to idealna okazja, by nieco poeksperymentować smakami w domowej kuchni. Łączenie tradycyjnych potraw z egzotycznymi smakami to zawsze ciekawe doświadczenie. Stąd zachęcam was do tego przepisu. Śledziowa salsa zaskoczy bogatym smakiem waszych najbliższych podczas domowych uroczystości.

Przygotowanie tej potrawy wymaga od minimalnych umiejętności w kuchni. Oczywiście potrzebny jest rondel, na którym wspomniany sos salsa przygotujecie.

Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy ze śledziem w roli głównej, które z powodzeniem możecie przygotować w okresie zimowym. To jest na pewno niemiecka sałatka śledziowa, czy śledzie po duńsku. Wszystkie przepisy wam na pewno zasmakują.

Zabieramy się do pracy.

Zobacz mój film z przygotowania śledzi


Składniki – Śledziowa salsa

  • 500 g solonych płatów śledziowych
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • szklanka pędów bambusa konserwowego
  • pół dużej cebuli lub jedna średnia
  • papryka czerwona
  • limonka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu
  • pieprz
  • olej

Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj.

Przepis – Śledziowa salsa

  1. Przepis zaczynamy od wymoczenia w wodzie śledzi – robimy to ok. 2-3 godziny zmieniając wodę co godzinę.
  2. Następnie śledzie odsączamy od wody i kroimy w ok. 1 cm kawałki. Skrapiamy je sokiem z limonki.
  3. Zabieramy się za nasz sos słodko kwaśny od krojenia w kostkę cebulki i papryki.
  4. Do rondla wlewamy olej i gdy ten się rozgrzeje dodajemy cebulkę. Gdy ta się zarumieni dosypujemy do niej paprykę.
  5. Gdy papryka będzie miękka możemy dodać pędy bambusa. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Kiedy bambus zacznie robić się bardziej miękki dodajemy przecier pomidorowy, miód i ocet.
  7. Na koniec dodajemy pieprz i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy nasz sos ok. 20 minut na niedużym ogniu – do momentu aż papryka będzie miękka.
  8. Sos zostawiamy do ostygnięcia.
  9. Wracamy do śledzi, które układamy na dnie półmiska, a na nie rozkładamy nasz już zimny sos. I tak układamy kolejną warstwę. Nie mieszamy dokładnie naszych śledzi.

Uwaga! Śledzie muszą się nieco przegryźć z sosem. Najlepiej podawać je na drugi dzień.

Koszt: 24 zł
Przygotowanie: 70 minut

Śledziowa salsa
Śledziowa salsa
To zdjęcie możesz dodać do Pinteresta
To zdjęcie możesz dodać do Pinteresta
Śledzie solone do przepisu muszą być odsączone
Śledzie solone do przepisu muszą być odsączone
Idealna propozycja na zabawę karnawałową
Idealna propozycja na zabawę karnawałową
Przepis zaskoczy twoich bliskich
Przepis zaskoczy twoich bliskich

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *