Smażona pierś z kurczaka Sriracha

Tym razem pod kulinarną lupę trafiają filety z kurczaka. To może być hit waszych obiadów – smażona pierś z kurczaka Sriracha. Przepis spodoba się dzieciom.

Na razie kończymy z przepisami na śledzie. Temat mocno się wyczerpał w ostatnich tygodniach. Czas na mięso – pierś z kurczaka. Podamy je tym razem usmażone po wcześniejszej kąpieli w marynacie z sosu Sriracha. Smak was na pewno mile zaskoczy.

To przepis dla tych, którzy z podejrzliwością podchodzą do asortymentu ze znanych barów właśnie z kurczakami. W przypadku tego przepisu wiecie co jecie. Możecie go z powodzeniem podawać swoim dzieciom.

Sos Sriracha był wielokrotnie wykorzystywany już na blogu. Przygotowaliśmy przepis na ostry sos chilli, sałatkę makaronową z rukolą, czy zapiekankę makaronową z wołowiną. Zatem nie ma opcji, sos na pewno wam się nie zmarnuje, jeśli nie wykorzystacie w całości go do smażonej piersi z kurczaka.

Zabieramy się do pracy.

Zobacz mój film z przygotowania piersi z kurczaka


Składniki – Smażona pierś z kurczaka Sriracha

  • podwójna pierś z kurczaka
  • sos Sriracha
  • pół szklanki mąki
  • ćwiartka szklanki wody
  • jajko
  • sól i pieprz
  • 1 litr oleju

Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj. Zobacz też przelicznik kuchennych.

Przepis – Smażona pierś z kurczaka Sriracha

  1. Pierś myjemy i kroimy w podłużne paski, wielkością muszą być one podobne do polędwiczek z piersi kurczaka, to takie dodatkowe mięso przy piersi. Rozkrojone mięso przekładamy do półmiska.
  2. Rozbijamy jajko i roztrzepujemy je, dodajemy następnie do półmiska z mięsem.
  3. Dodajemy do półmiska sos Sriracha. Im więcej go dodamy tym będzie bardziej ostra panierka po smażeniu, pięć łyżek wystarczy, by wam buzi nie wypaliło.
  4. Następnie dodajemy sól i pieprz, a także wodę.
  5. Na koniec dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy najlepiej rękoma.
  6. Rozgrzewamy olej w rondlu.
  7. Kawałki piersi z kurczaka smażymy aż się zarumienią lub olej zacznie wyraźniej strzelać, bo to oznacza, że woda wypłynęła z mięsa.

Kawałki piersi z kurczaka powinniśmy podawać do frytek bądź smażonych ziemniaków.

Koszt: 19 zł
Przygotowanie: 40 minut

Propozycja podania piersi z kurczaka
Propozycja podania piersi z kurczaka
Uzyskujemy przyjemnie chrupiącą panierkę
Uzyskujemy przyjemnie chrupiącą panierkę
Czas przygotowania zajmuje 40 minut
Czas przygotowania zajmuje 40 minut
Koszt wykonania to 19 zł
Koszt wykonania to 19 zł
Smażona pierś z kurczaka Sriracha
Smażona pierś z kurczaka Sriracha

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *