Czym jest skala ostrości?

Te nietypowa skala ostrości została ustalona przez chemika Wilbura Scoville’a i określa pikantności potrawy. Obecnie używana jest ona przede wszystkim w stosunku do papryk. Skala określa ona ilość kapsaicyny, czyli substancji wywołującej uczucie ostrości w potrawie lub produkcie.

Skala została wprowadzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a ponad 100 lat temu – w roku 1912.

Jak określano skalę Scoville’a? Na początku tworzono roztwór cukru z wodą, a następnie dodawano znaną ilość alkoholowego ekstraktu z badanej papryki do roztworu. Gdy testerzy zaczynali odczuwać pieczenie, wyznaczano stopień rozcieńczenia roztworu, co dawało wynik na scali Scoville’a, czyli SHU. I tak ekstrakt z papryki Habanero musi zostać rozcieńczony w stosunku 1:580 000, zanim przestanie być odczuwane uczucie ostrości.

Wypróbuj przepis na dip jalapeno.

Tutaj na przykład znajdziecie bardzo szczegółową skale ostrości papryk.